mandag, mars 16, 2009

Lykken er ikke mange treff....

...men få og relevante treff. Altså når man bruker søkemotorer på nett.
Problemet i et såkalt elektronisk nettverkssamfunn er ikke at det er for lite, men at det er for mye informasjon. Den viktigste funksjon er ikke å skaffe seg så mye informasjon som mulig, men å skaffe seg av med informasjon, dvs begrense mengden av informasjon som når fram til en.
Qvotrup sier at organiseringer er informasjonsfiltrerings- og informasjonsstruktureringsmaskiner.
Informasjon kan ikke bare hopes opp i uendelige mengder, og man blir ikke rikere, dess mer informasjon man har samlet sammen. Informasjon blir først informasjon når man har brukt den! Det handler om å konstruere en forståelse. Ustoppelige forstyrrelser forhindrer oss å bringe frem så mye som en eneste forståelse. Målet blir da å takle de mange forstyrrelser, dvs ikke å øke kompleksitet, men å redusere kompleksitet.
Daniel Bell konkluderer derfor med at informasjonsteknologien det hyperkomplekse samfunns teknologi.
Altså: problemet er ikke mangel på informasjon, problemet er informasjonsoverflod, og tilsvarende viser det seg at informasjon heller ikke kan forstås som en substans i den forstand at jo mer man får, jo mer har man.

4 kommentarer:

  1. Gjennom internettbruken og det folk legger ut vil kanskje vitenskapen i seg selv stå litt i stå?, det er så mye overflod av informasjon at det er vanskelig å se og utvikle selve vitenskapen fordi det er så mye annet tull som legges ut... ikke alt er positivt med informasjonssamfunnet vårt vet du :-)

    SvarSlett
  2. "...ikke alt er positivt med informasjonssamfunnet vårt vet du..." Jeg kunne ikke vært mer enig. Fra å være i en tid da en måtte oppsøke informasjon, har det utviklet seg i rasende fart til der en måtte lete seg frem mellom alle informasjonsbolkene. Det er for mye informasjon å finne.

    SvarSlett
  3. Helt enig! En ting jeg synes kan være problematisk er at det ofte er mangel på kilder. Mye av informasjonen vi har tilgang på synes å være preget av "synsing".

    SvarSlett
  4. Et annet aspekt som jeg egentlig oppdaget for lenge lenge siden er at ingenting vi finner er nytt. (Med unntak av teknologi kanskje)

    Alt av temaer som folk tar opp er de samme gamle. Bøker med temaer om kjærlighet, romanse, sorg og død, for å nevne noen.

    Det er samle gamle kledd i ny drakt.
    Sammenligner man dette så med informasjon på nett blir dette da bare reproduseringer av de samme gamle tingene bare med andre ord og begreper.

    Sånn sett mener jeg at informasjon og verdenen har stått veldig mye på tomgang for lenge siden.

    (Jeg er kanskje litt kritisk her om også mulig helt feil)

    SvarSlett