mandag, mars 16, 2009

Jeg synes det er artig å lese hvordan Qvotrup tenker og formulerer seg når det kommer til noe så enkelt som å samtale. Han har en evne til å bruke mange ord på noe som jeg i alle fall ser på som automatikk. I kapittel ni skriver han i avsnittet "tema, kode og program" at: Kommunikasjon er en kompleksitetsreduserende prosess. En eksternt fremkalt forstyrrelse aktiverer kommunikasjon, og denne kommunikasjon foregår via en rekke binære valg.
Det starter med et tema: temaet gir kommunikasjonen en form: man kan ikke reagere på forstyrrelsen uten å si hva reaksjonen retter seg mot og hvor den peker hen. Men å velge tema gjør at man fokuserer på en ting, fremfor noe annet.
Som regel strider man om tematikk, hva skal vi snakke om?
Så skal det legges et perspektiv på temaet; temaet skal kodifiseres. Ved å velge en kode foretas det altså en rekke distinksjoner, som sammenkobles innbyrdes.
Endelig kobles tema og kode sammen med en spesifikasjon av et program: programmet forteller så å si hva som er i ’orden’ kontra ’uorden’ eller hvordan denne ’orden’ skal etableres.
Slik kan det altså sies! Og jeg som tenkte og trodde at å snakke bare var å snakke..

3 kommentarer:

  1. Strengt talt er jo å snakke bare å snakke. Hvorfor bruke språket til å få språket til å høres komplekst ut? Språket kan få alt til å høres komplisert ut. Språket kan misbrukes slik at en ikke forstår hva som blir sagt. Språket er et hjelpemiddel for å kunne kommunisere. Her virker det som at Qvortrup skal gjøre det siste vi hadde igjen komplekst. Han bruker et komplekst språk for å forklare språket. Ganske paradoksalt. Det å bruke et språk er jo ikke noe som er komplekst å vankselig. Stort sett alle har et språk som vi mestrer. Men på den måten han forklarer språk, høres det altfor komplekst og omfattende ut.

    SvarSlett
  2. Helt enig, vi lever i et kompleks verden, språket er et hjelpemiddel for å fortså denne kompleksiteten. Qvortrup viser at språket kan føre til at verden blir enda mer komplekst enn det faktisk er. Bruk språk til å skape en felles mening! Ikke skap unødvendig uro gjennom språket!

    SvarSlett
  3. Han har forsåvidt rett i det han sier, at det er slik en samtal kan utarte seg, men jeg tenker; hva er poenget med at vi er klar over det?

    SvarSlett