torsdag, april 30, 2009

Lykke til!

Da var vi i gang! Sola skinner og vi sitter og diskuterer :)

mandag, mars 16, 2009

Til ettertanke

Lykken er ikke mange treff....

...men få og relevante treff. Altså når man bruker søkemotorer på nett.
Problemet i et såkalt elektronisk nettverkssamfunn er ikke at det er for lite, men at det er for mye informasjon. Den viktigste funksjon er ikke å skaffe seg så mye informasjon som mulig, men å skaffe seg av med informasjon, dvs begrense mengden av informasjon som når fram til en.
Qvotrup sier at organiseringer er informasjonsfiltrerings- og informasjonsstruktureringsmaskiner.
Informasjon kan ikke bare hopes opp i uendelige mengder, og man blir ikke rikere, dess mer informasjon man har samlet sammen. Informasjon blir først informasjon når man har brukt den! Det handler om å konstruere en forståelse. Ustoppelige forstyrrelser forhindrer oss å bringe frem så mye som en eneste forståelse. Målet blir da å takle de mange forstyrrelser, dvs ikke å øke kompleksitet, men å redusere kompleksitet.
Daniel Bell konkluderer derfor med at informasjonsteknologien det hyperkomplekse samfunns teknologi.
Altså: problemet er ikke mangel på informasjon, problemet er informasjonsoverflod, og tilsvarende viser det seg at informasjon heller ikke kan forstås som en substans i den forstand at jo mer man får, jo mer har man.
Jeg synes det er artig å lese hvordan Qvotrup tenker og formulerer seg når det kommer til noe så enkelt som å samtale. Han har en evne til å bruke mange ord på noe som jeg i alle fall ser på som automatikk. I kapittel ni skriver han i avsnittet "tema, kode og program" at: Kommunikasjon er en kompleksitetsreduserende prosess. En eksternt fremkalt forstyrrelse aktiverer kommunikasjon, og denne kommunikasjon foregår via en rekke binære valg.
Det starter med et tema: temaet gir kommunikasjonen en form: man kan ikke reagere på forstyrrelsen uten å si hva reaksjonen retter seg mot og hvor den peker hen. Men å velge tema gjør at man fokuserer på en ting, fremfor noe annet.
Som regel strider man om tematikk, hva skal vi snakke om?
Så skal det legges et perspektiv på temaet; temaet skal kodifiseres. Ved å velge en kode foretas det altså en rekke distinksjoner, som sammenkobles innbyrdes.
Endelig kobles tema og kode sammen med en spesifikasjon av et program: programmet forteller så å si hva som er i ’orden’ kontra ’uorden’ eller hvordan denne ’orden’ skal etableres.
Slik kan det altså sies! Og jeg som tenkte og trodde at å snakke bare var å snakke..

Idealet?

Det hyperkomplekse samfunn ble også kalt den post industrielle- eller postmoderne samfunn på den tiden det utviklet seg. Utviklingen fra det moderne til det hyperkomplekse samfunn skjedde på 1960- og 70-tallet.
Idealet i et slikt samfunn er ”alt er like godt”; den sosialt beviste kultur byttes ut med den komplekse estetikk; det flotte fremfor det hensiktsmessige. I disse miljøbevarende tider har muligens noen av oss endret litt på akkurat dette synet, vi kjører buss fremfor egen bil og mange bruker el-bil fremfor den vanlige bensin eller dieselbilen. Å sitte i en liten batteribil eller i en overfylt buss er vel ikke det vi tenker på som det mest luksuriøse eller flotte.
”Å være noe” blir sett på som ”alt”. Utdanning er nøkkelen til suksess. Som Qvortrup skriver; den smarte akademikeren, prosjektmakeren og kaospiloten. Dette høres jo og veldig flott ut. Han nevner også lengselen etter karrieremessig mobilitet. Mulig at dette blir sett på som det ideelle i et hyperkomplekst samfunn, men idealet er neppe slik for meg.

mandag, februar 23, 2009

Hei folkens! Noen som har noen tips til et spennende land å sammenlikne Norge med når det gjelder internettbruk, gjerne i forhold til utdannelse? Innenfor euorpa. Hadde vært moro med noen tips :)
Skal vi kanskje ha et møte i referansegruppen snart? eller er det ennå litt for tidlig?

tirsdag, februar 03, 2009

Spm til datakyndige!

Heisann! På slutten av forrige semester klarte jeg det kunststykke å trykke på en tast eller tre som gjorde det slik at alle mellomrommene i tekstfiler i word får en bakvendt p i mellom!! Det ser ut som en note egentlig, og er skrekkelig irriterende og forfølger meg uansett hva jeg gjør i word.. Noen som kan trikset med å komme tilbake til gode gamle mellomrom, det vil si med kun normal space i mellom?
På forhånd takk :)

onsdag, januar 28, 2009

Første gruppesammarbeid unnagjort! Gikk jo greit dette jenter, sammarbeidet altså :) Håper det fortsetter slik!

mandag, januar 26, 2009

Mitt "daglige" Internettbruk

Ja, dette er virkelig ikke mye å skryte av, eller skrive om, da jeg nå etter at jeg flyttet skal se om jeg kan klare meg med bare å bruke pc og Internett på skolen, evt. på biblioteket i byen. Mest for å sjekke om dette faktisk er mulig, pluss at jeg sparer litt penger i måneden på Internettabo.
Dermed består det første jeg gjør nesten daglig, å sjekke e-post og kikke etter på its'learning om det er noen viktige beskjeder eller forandringer på forelesning etc. Jeg er heller ikke treig med å logge meg på "Facer'n" for å sjekke om noe "viktig" har skjedd i mine venner og "venners" liv. Mitt liv og forsåvidt - har noen lagt ut bilder av meg eller kjenfolk som er verd å kommentere?!
Ellers er det alltids noen praktiske gjøremål som må foretas, betale regninger etc.

For å være ærlig så vurderer jeg sterkt å kjøpe meg en ny pc nesten daglig. Spesielt når det ikke er noe på tv, og jeg sitter i stua og ingenting av interesse er på tv-skjermen. Søndagene spesielt. Men kom meg nå over gårsdagen nok en gang, så kanskje kan jeg klare det hele dette semesteret..?

mandag, januar 19, 2009

http://atvs.vg.no/player/?id=20759

tirsdag, januar 13, 2009